Chip En Registratie Verplicht Voor Honden

Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen (geboren of import) gechipt moeten zijn en geregistreerd moeten worden in een centrale database van de overheid.

Controlerende instanties zoals Nvwa en LID kunnen in de centrale databank zien welke hond door wie is gefokt of geïmporteerd en wie de op een volgende eigenaren zijn.

Men kan ook zien welke honden illegaal zijn omdat van deze honden geen import of geboorte melding is gedaan.  Het achterhalen van illegale fokkers en of handelaren wordt hiermee een stuk eenvoudiger.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende: zie ook schema geboren honden en schema import honden.

Feiten en cijfers, resultaten van 3 jaar verplichte I&R.

 

 

Back to Top