Is Mijn Hond Legaal?

De illegale handel in honden is al jaren een beladen onderwerp. Om inzicht te krijgen in wat zich afspeelt in deze ondoorzichtelijke wereld is er zins april 2013 een verplichte I&R voor honden. Alle honden van na die datum moeten worden gechipt en door de opeenvolgende eigenaren (houders) worden geregistreerd in een centrale databank van de overheid.  verplichte registratie 

Hier schematische weergegeven van de verplichte I&R honden, zie hoe inzichtelijk een en ander is geworden door de verplichte registratie.
In NL geboren honden        Import van honden

Controleer hieronder de registratie van uw hond.
RVO is de eigenaar van de databank van de overheid, van een legale hond is of een geboorte melding of importmelding terug te vinden bij RVO.
Deze aplicatie is mogelijk gemaakt door www.hondregistreren.nl   de eerste aangewezen databank van NL onderdeel van de VBK  (vereniging van beroepsmatige kennelhouders).

 

Boete op het niet registreren van een hond.

Feiten en cijfers, resultaten van 3 jaar verplichte I&R.

Link RVO

De NVWA ziet toe of de regels worden nageleefd voor de identificatie en registratie van honden uit het Besluit Identificatie en registratie van dieren (hoofdstuk 2) , en kan bij overtreding handhaven. Inspecteurs kunnen tijdens controles de gegevens raadplegen die zijn doorgegeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend om te zien of een hond correct is geregistreerd. De NVWA gebruikt deze gegevens ook voor het uitvoeren van opsporingsanalyses om zo malafide fokkers en handelaren op te sporen. De registratiegegevens worden niet gebruikt voor de gemeentelijke hondenbelasting.

De NVWA kan, naast een bestuurlijke boete of proces-verbaal, bestuursdwang opleggen. Bijvoorbeeld in de vorm van een last onder dwangsom. Lukt het niet de overtreding binnen een bepaalde tijd op te heffen, dan moet de eigenaar alsnog de dwangsom betalen.

 

Back to Top